WoonFriesland renoveert “It Silverein” in Westeinde

WoonFriesland heeft opdracht gegeven om de woningen in appartementencomplex “It Silverein” aan de Johan Winklerwei te renoveren. Het flatgebouw, dat in de jaren zeventig werd gerealiseerd, is aan groot onderhoud toe en de wooncoöperatie heeft besloten het meteen goed aan te pakken. De appartementen hebben nu nog het zeer matige energielabel F of zelfs G. Door de werkzaamheden wordt dat in één klap opgewaardeerd naar energielabel B, en in sommige gevallen zelfs A.

Een kort overzicht van de werkzaamheden die vorige week zijn gestart, en tot in het begin van 2016 zullen duren.

Renovatie It Silverein Westeinde 7Geen halve maatregelen

Er worden geen halve maatregelen getroffen. Om te beginnen wordt alle asbest uit de appartementen verwijderd. De woningen worden van dubbel glas voorzien. De isolatie in de gevelplaten wordt verbetert en ook de isolatie van de buitenmuren en het dak worden niet vergeten. De winst voor de bewoners van de appartementen is met deze ingrepen al enorm. De energierekening zal beslist dalen. En ook zal de woning stiller worden door de dubbele beglazing. Zeker de bewoners die uitkijken op Crystalic (en dus geconfronteerd worden met het geluid van de Harlingerstraatweg en de Poptawei) zullen met dat laatste zeer content zijn.

Meer comfort binnenshuis

Ook aan de binnenkant van de appartementen wordt werk verricht. Zo krijgen de appartementen nieuwe douches en toiletruimten. De oude tegels worden vervangen door nieuwe, moderne tegels die beide ruimtes een strak, fris uiterlijk zullen geven. De CV-ketel wordt vervangen door een moderne HR-ketel. De mechanische ventilatie wordt verbetert. In combinatie met de roosters in de nieuwe ramen zorgt dit voor een veel betere ventilatie van de woningen.

Niet de goedkoopste oplossingen

Een korte blik op de materialen en leveranciers maakt snel duidelijk dat WoonFriesland bepaald niet gekozen heeft voor de goedkoopste oplossingen. Toch heeft dat voor de bewoners van “It Silverein” geen consequenties voor de huurprijs. De investering wordt niet betaald door een hogere huurprijs voor de bewoners van het appartementencomplex. Sterker nog, die zullen als het om de rekeningen gaat beter af zijn omdat die, zeker de energierekening, een behoorlijk stuk lager zal uitvallen.

Werk bij mij om en in huis

Mijn appartement is volgende week 20 oktober aan de beurt. Ik zal van de werkzaamheden een blog bij gaan houden. Er zal ongetwijfeld wat overlast te verduren zijn. Maar die zal niet erg groot zijn. Ik heb de werkzaamheden al een tijdje kunnen volgen. Er wordt hard en veilig gewerkt. (Als VCA-instructeur is het goed om te zien dat er echt bedrijven zijn die veiligheid serieus nemen.) Daarnaast verwacht ik dat ik de overlast door de duurzame voordelen van deze renovatie snel vergeten zal zijn.

Dus, kom maar op zou ik zeggen.

Keimp

Leuk detail. De wijkvereniging Westeinde heeft lange tijd haar onderkomen gehad in één van de appartementen op de begane grond. Foto’s uit die tijd hangen nog steeds in Eeltsje’s Hiem, voor iedereen te zien.

 

Foto’s bij dit artikel