Keimp Pijpstra

Genderneutrale taal? Ik blijf ‘dames en heren’ zeggen!

(Foto: Leen Bouwens)

De stad Amsterdam voert genderneutrale taal in. De NS gaat vanaf de nieuwe dienstregeling genderneutrale taal gebruiken. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat transgenders zich niet gekwetst voelen. De genoemde organisaties slaan zichzelf op de borst en glimmen voor de camera’s als zij hun vooruitstrevendheid verklaren en uitleggen.

Ondertussen vraag ik me af op welke planeet ik terecht ben gekomen.

Waar halen NS en de Gemeente Amsterdam het lef vandaan om, juist door het invoeren van genderneutrale taal, transgenders zo te beledigen en te kleineren?

De transformatie van het ene naar het andere gender is geen kleinigheid. Er is om te beginnen heel veel moed voor nodig. Daarna volgen de gesprekken, met familie, vrienden en andere sociale kringen. Waarna de transformatie zelf begint. Een vervolgreeks van hormoonbehandelingen, operaties, pijn en nabehandelingen. Een gang die alleen mensen met het sterkste gestel kunnen doormaken.

Alles met dat ene doel in het vizier. De man wil een vrouw worden en de vrouw een man. En dat gaat verder dan hetgeen je in de spiegel ziet en de verandering van de naam.

Het is wat je op je paspoort ziet, wat je op je rijbewijs hebt staan, wat er in de gemeentelijke basisadministratie is opgenomen… En hoe men je aanspreekt.

Ik blijf dames en heren zeggen. Omdat ik in mijn taalgebruik het gender niet wil afnemen van de mens (M?V) die er zo naar verlangt. Omdat ik weet dat Transgenders behoren tot de sterkste mensen die ik ooit heb gezien. Vrouwen en mannen die de moed hebben de moeilijkste wegen te bewandelen in hun zoektocht naar erkenning en innerlijk geluk. Transgenders zijn niet van porselein, en Amsterdam en de NS zouden er goed aan doen van transgenders, nee, mannen en vrouwen geen overgevoelige stumpers te maken die onze ‘bescherming’ nodig hebben.

Wat transgenders nodig hebben is begrip en respect. Geen goedbedoelde, taalkundige wattendoos. En daarom doen we er goed aan gewoon de termen ‘Dames en heren’ te blijven gebruiken. Als teken van respect.

Aan mannen en vrouwen die zijn, ongeacht hoe ze geboren werden.

Keimp Pijpstra